5 nasvetov za daljšo življenjsko dobo pnevmatik

Byprofi

5 nasvetov za daljšo življenjsko dobo pnevmatik

Vsi vemo, da gume niso poceni in je treba za njihov nakup kar pošteno sesti v žep. Odločil sem se, da z vami podelim nekaj nasvetov kako podaljšati njihovo življenjsko dobo ter ohraniti varnost na čim višjem nivoju.

  • Kot že sem že ničkolikokrat omenil, je tlak v pnevmatikah izredno pomemben. Nepravilen ali neenakomeren tlak v pnevmatikah povzorči neenakomerno obrabo pnevmatik in s tem tudi zmanjša njihovo življensko dobo. Poleg naštetega se slab tlak lahko pozna tudi v večji porabi goriva.
  • Zelo priporočljivo je, da na vsakih 5 000 do 10 000 prevoženih kilometrov gume zamenjamo ti. spredaj-zadaj. To pomeni, da gume z zadnje osi namestimo naprej in obratno. Vendar izključno na isti strani!  V večini primerov to pomeni, da se gume zamenja vsako sezono. Če pa ste veliko na cesti in prevozite veliko kilometrov, je to priporočljivo narediti tudi enkrat med sezono.
  • Vozite čimbolj mirno, brez nepotrebnega blokiranja pri zaviranju in hitrega speljevanja z vrtenjem koles v prazno. To namreč zelo skrajša življenjsko dobo pnevmatike.
  • Pri menajvi gum vedno preverite obrabo le-teh ali pa povprašajte strokovnjaka, ki vam bo razložil ali je obraba enakomerna in ali je potrebno gume zavreči.

Vsekakor gume niso nekaj samoumevnega, zato je treba prav tako kot za avto skrbeti tudi za njih. S tem si vsekakor lahko gume prihranimo za vsaj eno sezono. Prav tako pa se lahko vozimo udobneje in predvsem varneje.

About the author

profi administrator