Tlak v pnevmatikah poleti

Byprofi

Tlak v pnevmatikah poleti

Ne bom še enkrat ponavljal o pomembnosti tlaka v pnevmatikah (ne samo poleti!). Sploh poleti pa gre pri preverjvanju tlaka lahko hitro kaj ˝narobe˝.
Priporočljivo je, da pred odhodom na dopust preverite tlak in ga po možnosti zvišate, saj bo vozilo v večini primerov na zadnji osi bolj obremenjeno kot ponavadi. Zato proizvajalci v takem primeru predpišejo na zadnjo os višji tlak kot običajno.
Pomembno pa je, da gume vedno polnimo, ko so hladne.  To pomeni, da lahko preden se segrejejo prevozimo nekje 3 kilometre, po tej razdalji so gume že preveč tople, da bi lahko iz njih razbrali pravilen tlak. Če že prevozimo večjo razdaljo preden gume dopolnimo, pa je priporočljivo, da s polnenjem počakamo vsaj nekaj minut. V kolikor tudi to ni možno, je potrebno gume napolniti od 0,2-0,3 bara več, kot je predpisano.
Vroč zrak se namreč razširi in poslednično je tlak v vroči pnevmatiki višji od tistega v hladni.

Poleg tega pred odhod preverite tudi tlak v rezervni pnevmatiki (če jo imate), saj nikol ne vemo kdaj jo bomo potrebovali.

Pred odhodom na daljšo pot je priporočljivo, da poleg naštetega preverite tudi nivo tekočin v avtomobilu (olje, hladilna tekočina in pa čistilo za vetrobransko steklo). V avto spravite tudi kakšen liter motornega olja za vsak primer.

About the author

profi administrator

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.