TPMS sistem

Byprofi

TPMS sistem

TPMS…to je tista nova ˝nadloga˝ ali pa tudi ne, ki je od 1.11.2014 obvezna na novih avtomobilih. Pravzaprav gre za sistem, ki vozniku sporoči, da je tlak v pnevmatikah prenizek. Tako vemo, da  je treba hitro gume dopolnit z zrakom.

Američani (vsi jih imamo za navadne tepce) imajo tak sistem obvezen že ob leta 2007. Po podatkih naj bi se nesreče tam ˝občutno˝ zmanjšale.

Po besedah strokovnjaka, naj bi na teh sistemih lahko zaslužili več kot na gumah?! Za uporabnika sicer zelo primeren sistem, za nas vulkanizerje mogoče malo manj. Sistem je v večini primerov res opazen, kadar snamemo gumo s platišča. Vendar pa je to dolgoročna naložba oziroma v novem avtu ni ravno naložba v ventile. Res je, da v kolikor zimski komplet kupimo posebej potrebujemo tudi takšne ventile. Brez njih bi bil problem, ker sistem ne zazna čipa in javlja napako. Poleg tega bi znali imeti težave tudi pri tehničnem pregledu. Pa tudi v tem primeru vložiš enkrat, razen če ne pride do kakšne nesreče pri vulkanizerju. V primeru da pride, pa mislim da je dolžnost vulkanizerja/mehanika, da to škodo pokrije sam. Sistem z ventili uporabljajo Toyota, Renault in drugi.

Obstaja tudi sistem, ki uporabniku ni opazen in je predvsem cenejši in ne potrebuje vzdrževanja. Deluje na principu kotalnega upora, kadar se le-ta poveča sistem zazna premajhen tlak ter to sporoči vozniku. Po besedah strokovnjaka, naj bi bil preskok iz platišč velikosti 15′ na 18′ ali več težaven oziroma nemogoč. Po pogovoru z tistimi, ki so se tega lotili pa je to potekalo brez težav. Vprašanje pa je, kdo bi se tega res lotil? Razen nekaterih izjem. Tak sistem lahko najdemo na vozilih koncerna VW.

Glede tega sistema je bil precejšen ˝bav bav˝. Vendar pa ni napačen in lahko s tem sistemom gume privarčujemo za kakšno leto mogoče dve. Moje mnenje je še vedno deljeno. Sistem z ventili zna biti res problematičen predvsem za vulkanizerje, ker potrebujemo tester in napravo za resetiranje, ki mimogrede ni poceni. Sicer pa takih vozil zaenkrat na cestah še ni veliko oziroma so ravno zapeljali na njih. Preden nas bo to zares doletelo bo preteklo še nekaj let.

Prav tako pa tudi te vrste ventili potrebujejo vzdrževanje in menjavo na vsakih nekaj let. Čip bo sicer ostal isti, menjavati bo potrebno sam ventil.

About the author

profi administrator